Regenerative + Natural Systems

Vancouver Convention Centre

Vancouver, British Columbia | 2003–2010

The expansion of the Vancouver Convention and Exhibition Centre has added a spectacular urban plaza, public gathering spaces, living roof, and seawall pedestrian and cycling route to the Coal Harbour waterfront and downtown core. This project not only welcomes visitors and delegates to Vancouver, but provides an animated outdoor open space that is enjoyed daily by local and regional residents.

The Convention Centre gives back to nature through the PWL Partnership designed extensive 2.4-hectare (six-acre) living roof, the largest in Canada. The urban ecological habitat comprised of carefully selected native grasses and perennial plants attracts insects and birds, filters and detains storm water, reduces building energy consumption and offsets the impact of the large building footprint.

Project Client
LMN Architects / DA Architects / Musson Cattell Mackey Partnership
Project Collaborators
City of Vancouver, Province of British Columbia

Certifications

LEED® Platinum for New Construction

LEED® Platinum for Existing Buildings

Awards

2017 CaGBC Leadership Award for Existing Building

2013 AIA Institute Honour Award for Architecture 

2011 World Architecture News Effectiveness Award 

2011 AIA/COTE Top 10 Green Projects Award 

2010 Design Exchange Awards Gold 

2010 Green Roofs for Healthy Cities Award of Excellence 

2010 CSLA National Merit Award