Landscape Architecture + Urban Design + Planning

UniverCity

Burnaby, British Columbia | 2005-Present

Surrounded by conservation lands at the top of Burnaby Mountain, Simon Fraser University was historically isolated, earning a reputation as a commuter school. With the vision for UniverCity, the SFU Community Trust hoped to create a vibrant, walkable community on the mountain—with gathering spaces, a range of housing options, shops, services, and amenities. The goal was to create a model sustainable village on this special mountaintop campus.

PWL Partnership prepared the documentation to successfully rezone the land and, along with a multidisciplinary team, created the development guidelines for the community—which include general design criteria as well as landscape, signage, green building, and stormwater management requirements for the entire project. This set the foundation to achieve sustainability at every level. We worked closely with the City of Burnaby Planning Department to collectively innovate and reach our goals. 

Project Client
Simon Fraser University and the SFU Community Trust

Awards

2007
CSLA National Merit Award