Landscape Architecture + Parks + Open Space

Phyllis Bentall Garden at VanDusen Botanical Garden

Vancouver, British Columbia | 2004-2006

Leading up to the 30th anniversary of Vancouver’s Vandusen Gardens, we designed a formal garden to showcase and celebrate the garden’s collection of hardy waterlilies.

A rectangular pool is part of a larger terrace that acts as an event space and a outdoor extension of VanDusen’s original visitors centre. While the finished product is elegant and simple, it was the result of meticulous design and planning to sensitively integrate the terrace into the existing garden setting. The project included a sophisticated filtration system necessary to support a specific requirement for the garden’s prized lilies. This was the first of many upgrades to VanDusen in the years that followed, but continues to be a welcoming resting place for lily enthusiasts and tourists alike.

Project Client
VanDusen Gardens
Project Collaborators
Vancouver Board of Parks and Recreation, Vincent Helton + Assoc., DA Architects, Earth-techearth