Landscape Architecture + Parks + Open Space + Waterfronts

Olympic Oval Plaza and Urban Beach

Richmond, British Columbia | 2014-2015

After 2010, Richmond’s much-celebrated Olympic Oval was converted into a popular rec centre, but the half-moon-shaped lawn that linked it to the nearby dyke saw little use. The lawn is part of an existing stormwater system, and sits above an underground parking garage, putting constraints on development options.

After public consultation, the City of Richmond invited PWL to animate the area with an urban beach. From concept through construction, we embraced the challenge and created a recreational space that complements both the building and the existing red cedar boardwalk that flanks the dyke. A pair of outdoor beach volleyball courts bring athletic competition to the waterfront, and a play structure resembling a log jam mirrors the timbers of the Oval. Today it’s a bustling park in a growing community.

Project Client
The City of Richmond Recreation + Community Services
Project Collaborators
Parsons, Thurber